5/5 - (1 vote)

Cachaca to alkohol pochodzący z Brazylii. Produkowany jest z trzciny cukrowej, co nadaje mu głębokiego smaku. To baza wielu drinków, które podbiją Twoje podniebienie. Dowiedz się, jak smakuje Cachaca i z czym warto ją połączyć.

Jak powstaje Cachaca?

Cachaca powstaje w wyniku procesu fermentacji trzciny cukrowej. W zależności od miejsca, gdzie jest produkowana, może mieć inny smak i aromat. Alkohol ten jest popularny w Brazylii, gdzie stanowi bazę wielu drinków i koktajli. Dla początkujących smakoszy Cachaca często jest mylona z rumem. Pomimo że te dwa alkohole wytwarzane są z trzciny cukrowej, to sposób ich produkcji i wygląd odróżnia je od siebie.

Jaki wygląd i smak ma Cachaca?

Cachaca ma klarowny kolor, a jej smak łączy w sobie owocowe i wytrawne nuty. Jest dużo delikatniejsza od wódki, co czyni ją alkoholem przyjemniejszym dla podniebienia. Cachaca początkowo może wydawać się cierpka, ale w odpowiednim towarzystwie wyczujesz jej głęboki i przenikający smak. Doskonale smakuje zarówno solo, z kostkami lodu, jak i kwaśnymi i słodkimi napojami.

Warto wspomnieć o tym, że Cachaca może być spożywana zarówno chłodna, jak i wyciągnięta prosto z zamrażalnika. W tym drugim przypadku jej konsystencja przypomina likier i jeszcze mocniej podkreśli smak innych alkoholi, które znajdują się w drinku. Można zatem stwierdzić, że cachaca to uniwersalna propozycja, którą możesz spożywać na kilka sposobów.

Z czym pić Cachaca?

Najpopularniejszym drinkiem na bazie Cachaca jest bez wątpienia Caipiriniha. Łączy w sobie Cachacę cukier trzinowy i sok z limonki. Często dodawana jest również do niej gazowana woda, a także inne owoce cytrusowe. Cachaca dobrze smakuje również w połączeniu z colą lub orzeźwiającą lemoniadą. To ostatnie połączenie jest w szczególności wybierane w upalne, wakacyjne dni, najlepiej w towarzystwie dużej ilości kostek lodu.

Jak rozpoznać oryginalną Cachacę?

Sposób wytwarzania Cachaca jest uregulowany prawnie, co oznacza, że musi on spełniać określone normy. Zawartość alkoholu powinien mieścić się w przedziale pomiędzy 38% a 48%. Nie powinien on również zawierać więcej niż 6 g cukru na litr. Zwracając uwagę na te szczegóły, łatwiej wybierzesz oryginalny brazylijski alkohol i będziesz cieszyć się jego głębokim smakiem i aromatem.