JOANNA KOPIJ 730 000 859 | KAROLINA ANDRZEJAK 603 138 923

www.lily.com.plbiuro@lily.com.pl

fb/lilypartyplanner

© Lily Wedding Planner 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Porada eksperta - zdrowy Candy Bar

 

Fot. Barwy Bieli

Słodki Stół- Wytwórnia przyjęć-Urodzinkowo.pl 

 

Słodki stół - co to takiego?

 

Na sale weselne wkraczają słodkie stoły! Co to takiego? Słodki stół, to miejsce z masą wspaniale wyglądających słodkości. Mają nie tylko smakować, ale także cieszyć oko - to je wyróżnia na tle innych stołów i żadna z nas się im nie oprze. Powoli przychodzą do nas zza oceanu i cieszą się coraz większą popularnością.

 

Która z nas nie marzy o wystawnym przyjęciu, gdzie wszystko będzie idealne w każdym calu? Candy bar zapewni nam niebanalną atrakcję, która ucieszy nie tylko małe dziewczynki. Znajdziemy na nim ciasteczka, babeczki, cake popsy, francuskie makaroniki, beziki, pianki marhsmallows. Wszystko w najróżniejszych kombinacjach smakowych, ale także kolorystycznych. Słodki stół ma nie tylko smakować, ale również wyglądać. To są dwa podstawowe warunki, które musi spełniać. Bez tego nasz słodki stół będzie po prostu zwykłym stołem z ciastami, a nie na tym nam zależy.

 

Fot. Barwy Bieli

Słodki Stół- Wytwórnia przyjęć-Urodzinkowo.pl 

Menu

 

Jak już wspominałam na słodkim stole znajdziemy ciasteczka, babeczki, cake popsy, beziki, tort, ale również to czego zażyczymy sobie sami (np. dodatkowe ciasta, muffiny). Wypieki muszą być wykwintne, aby zachwycały smakiem i zachęcały do dalszego próbowania, zarazem proste, aby trafiły w gust większości degustujących. Nie ma nic gorszego niż wymyślne wypieki, które smakują tylko małej grupie odbiorców. Pamiętać też trzeba, że z reguły najchętniej po słodkie sięgają dzieci - dodatkowy pretekst do prostoty. Jeśli mamy dylemat co wybrać, można się poprosić wybraną cukiernię o degustację.

Obecnie coraz więcej ludzi jest na różnego rodzaju dietach: bez glutenu, mleka, jajek, cukru. Dobrze się jest zorientować czego nie mogą jeść nasi goście, aby dostosować candy bar do ich potrzeb. Moje wypieki są z natury już bezglutenowe, ale wiedząc, że na przyjęciu będzie gość uczulony na  mleko, jajka, czy inne alergeny, przygotowuję słodki candy bar bez tych produktów, aby każdy mógł skosztować moich słodkości. Na chwilę obecną jestem jedyną osobą w regionie wykonującą wypieki dla alergików, a okazuje się, że jest ich coraz więcej i jest coraz większe zapotrzebowanie na tego typu produkty.


Bardzo ważne jest, aby dobrze sprawdzić cukiernię, która przygotowuje nam wypieki bez glutenu. Jeśli wypieki są przygotowywane w tym samym pomieszczeniu co te glutenowe, to grzecznie podziękujcie, bo te produkty na 99% już nie będą bez glutenu. Jeśli chodzi o inne alergeny, to one na szczęście nie pylą i nie latają w powietrzu jak mąka pszenna, ale też trzeba zachować szczególną ostrożność. Dlatego szczegółowo wypytajcie składając zamówienie o sposób przygotowywania wypieków i przestrzegania środków ostrożności w pracowni.

 

Fot. Barwy Bieli

Słodki Stół- Wytwórnia przyjęć-Urodzinkowo.pl 

Image

 

Candy bar ma pięknie wyglądać. Z reguły dostosowuje się go do tematu przyjęcia i pozostałej dekoracji sali. Może być uzupełnieniem dekoracji lub stanowić punkt główny. Candy bar mamy jeść już oczami, a smak ma być uzupełnieniem  tego co widzimy. Po prostu ma być pięknie i słodko. I tyle w temacie. 


Ceny

 

Chyba największy minus słodkiego stołu, który często nas zniechęca do jego zakupu. Zamawiając go na przyjęcie musimy się liczyć z jego dość wysoką ceną, chociaż wszystko zależy też od regionu. W Warszawie ceny zaczynają się od 1200zł i myślę, że jest to adekwatna cena, o ile jest zachowana jakość produktów. Wypieki te są dosyć czasochłonne i niektóre skomplikowane, chociażby makaroniki, przy których o jedno machnięcie łyżką za dużo może zniweczyć całą pracę i ciasteczka już nie będą takie jak być powinny. W dodatku oryginalna receptura opiera się na samych białkach, cukrze i mące migdałowej, która nie należy do tanich. Więc jeśli widzicie makaronika po 2zł, to zapewne znajdziecie w nim też skrobię ziemniaczaną, kukurydzianą i różnego rodzaju stabilizatory - takie omijamy szerokim łukiem.

 

Przykładowy cennik wypieków:


makaroniki - 3,5 zł / szt.

cake pops - 3 zł / szt.

ciasteczka małe - 3 zł / szt.

beziki - 10 zł / porcja +/- 60 sztuk

Cupcake mini - 2,5 zł / szt.

Cupcake grande - 6 zł / szt.

Tort - od 120 zł wzwyż

Fot. Barwy Bieli

Słodki Stół- Wytwórnia przyjęć-Urodzinkowo.pl 

 

Licząc, że teoretycznie na osobę wychodzą średnio po 3 wypieki, a często jest określona minimalna ilość przy zamówieniu (np. 20 sztuk), to w tym momencie za 20 sztuk makaroników, cake popsów i cupcake mini zapłacimy 180 zł i teoretycznie starczą nam na 20 osób. W praktyce wiem, że 3 sztuki, to często za mało, a szczególnie, gdy na przyjęciu są dzieci.


Jak wyliczyć potrzebną ilość słodkości?


Np. mając 50 gości należy zamówić spokojnie 200 sztuk słodkości. Wydaje się dużo, ale musimy się liczyć, że każdy będzie chciał wszystkiego spróbować, szczególnie, że słodycze są małe, więc nie ma ryzyka przejedzenia się. Zapewne kilka osób nie będzie chętnych do degustacji, ale wtedy się wyrównuje z dziećmi, które na raz potrafią zjeść 18 cake popsów (doświadczone na własnej, 9 letniej kuzynce), więc z chęcią sięgną po słodycze za kogoś innego.


Bezików jako zapychaczy najlepiej wziąć więcej, ponieważ są delikatne, rozpływają się w ustach i nie da się ich zjeść po 1 sztuce. Na 50 osób minimum 2-3 porcje/os.

 

Ale pamiętajmy też, że słodki stół nie służy do obżarstwa, co niestety mamy w zwyczaju. To ma być rarytas, a my mamy się nim delektować. Jeśli dochodzą do tego jeszcze inne weselne potrawy, spokojnie 3-4 sztuki drobnych słodkości nam wystarczy.

 

Fot. Barwy Bieli

Słodki Stół- Wytwórnia przyjęć-Urodzinkowo.pl 

 

I najważniejsze. Często słyszę, że my cukiernicy mamy bardzo drogo. Warto pamiętać, że nie płacimy po prostu za słodycze. Płacimy za materiały dobrej jakości, czas poświęcony przygotowaniu, kupieniu produktów,  pieczeniu i dekorowaniu (przygotowania zaczynam tydzień wcześniej, aby ze wszystkim się wyrobić, a i tak ostatnie 2 noce są nieprzespane). Za obrazy malarskie płaci się tysiące. Nie ukrywajmy, ale słodkie stoły, to małe, słodkie dzieła sztuki, a sztuka kosztuje. Jeśli wiemy, że mamy ograniczony budżet, a zależy nam na candy barze, to możemy symbolicznie zamówić same makaroniki, które zrobią na pewno niemałe wrażenie na gościach. Jeśli jednak chcemy pełny, dobrej jakości stół, musimy być gotowi na większą sumę. Według mnie lepiej jest zamówić mniej, ale być pewnym że krem truskawkowy jest z truskawek, a nie z aromatów, niż zamówić więcej w tej samej cenie, ale z produktów, które strach jeść.

Zuzanna Jankiewicz

www.zakreconakawiarenka.pl

www.fb/zakreconakawiarenka

Kwiaty- Zielony Kombinat

 

 

Please reload

Wyróżnione posty

WESELNY SŁOWNICZEK DLA POCZĄTKUJĄCYCH

February 4, 2019