JOANNA KOPIJ 730 000 859 | KAROLINA ANDRZEJAK 603 138 923

www.lily.com.plbiuro@lily.com.pl

ul. Wiszesława 21, Szczecin

© Lily Wedding Planner 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Relacja z Wedding Show 2016, Marriott, Warszawa

October 24, 2016

 

Panel ekspercki w Sali Balowej rozpoczęła ciekawa dyskusja na temat weselnego menu. Agnieszka Hyży, rozmawiała na ten temat z Szefem Kuchni *****Hotelu Marriott. Podzielimy się z Wami samymi smaczkami dotyczącymi komponowania weselnych posiłków. 

 

Przede wszystkim powinniśmy zacząć od analizy produktów sezonowych. Jeśli mamy sezon na grzyby, być może warto rozważyć pyszną borowikową z chipsem zamiast tradycyjnego rosołu? Jeśli wesele planowane jest na chłodniejszą porę roku, w której królują dynie, warto wziąć pod uwagę opcję kremu dyniowego z chili, aby rozgrzać gości. Kremy to zdecydowany hit minionego i nadchodzących sezonów. Rosół jest zawsze bezpiecznym rozwiązaniem, jednak zachęcamy by bardziej kreatywnie podejść do tematu i zaproponować swoim gościom coś innego niż pyszna, tradycyjna, niedzielna zupa, która pojawia się jako pierwsze danie niezależnie od tego czy to wesele, komunia, chrzciny czy stypa. 

 

W daniu głównym należy unikać ryb, które mają specyficzną woń. Tę opcję można zostawić na później. Świetnie natomiast sprawdzi się drób. Perliczka, kaczka czy świetnie przyrządzony filet z kurczaka to dobre rozwiązanie. 

 

 

Finger food to obecnie modny trend. Chodzi tutaj o małe porcje, esencje smakowe podawane najczęściej na małych talerzykach, łyżeczkach "na raz". Serwuje się je często razem z soft drinkami (czyli napojami bezalkoholowymi) podczas oczekiwana na Parę Młodą przed oficjalnym przywitaniem i wejściem na salę. 

 

Ciekawym zwrotem akcji okazała się malejąca popularność staropolskich stołów. W tej chwili owszem, serwuje się przekąski mięsne, kabanosy czy suchą kiełbasę jednak często są one układane na grubych dechach, ustawione wśród reszty przystawek na szwedzkim stole. Szynki również nie są już podawane w plasterkach na srebrnych paterach. W tej chwili króluje trend zawijania sałatki w szynce, czy owijania nią chrupiących warzyw takich jak ogórki czy papryka. 

 

Jeśli marzy Wam się sushi, naleśniki czy makarony warto rozważyć opcję live cooking. O określonej godzinie startują stacje z gotowaniem na żywo przez chefa lub sous chefa. Są one wspaniałą atrakcją dla gości i widowiskowym przygotowywaniem i podawaniem potraw robionych na świeżo. Płonący prosiak z jabłkiem w pysku to już historia. Teraz jego godnym zastępcą jest duża pieczeń czy kawałek udźca. 

W naszym odczuciu weselne dania idą w kierunku jakości, a nie ilości. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, dobrowolnie nie decydujemy się na tłustą, ciężką kuchnię. Bardzo nas cieszy, kiedy wśród zimnych przekąsek pojawią się pyszne sałatki, lekkie dresingi, a wszystko to podawane w małych, rozsądnych porcjach, tak by móc spróbować większej ilości kulinarnych propozycji.  

 

Please reload

Wyróżnione posty

WESELNY SŁOWNICZEK DLA POCZĄTKUJĄCYCH

February 4, 2019

1/7
Please reload

Ostatnie posty